In de kleinste verandering schuilt grote kracht.

Soms heb je het gevoel dat de hele wereld met je mee beweegt. Dat alles samenkomt en de juiste kant op stroomt. Dan lijkt je energie onuitputtelijk en de mogelijkheden eindeloos. Maar soms stroomt het niet, komt alles tot stilstand en zit je muurvast. Hoe kom je uit die kramp? De oplossing lijkt weleens ver weg, maar is eigenlijk heel simpel: just move. Kleine bewegingen kunnen zorgen voor grote veranderingen.

Er is niet één specifiek ding wat mij in beweging brengt. Het zijn de aspecten van mijn leven samen. Maar wat doe ik als ik vast kom te zitten of de verkeerde kant op beweeg? Het gebeurt me -net als ieder ander- met enige regelmaat. Want ik ben gek op patronen en routine. Het geeft me stabiliteit en een veilig gevoel. Maar juist in die routines schuilt het gevaar dat je je flow verliest. Dat je de connectie met jezelf en je omgeving kwijt raakt. Dat je verhard en niet meer kunt ontspannen. In het verleden zocht ik het dan in grote veranderingen. Alles moest anders! Maar ondertussen heb ik geleerd dat kleine prikkelingen je veel meer brengen. De simpele dingen in het leven die we allemaal tegenkomen in het nu brengen zoveel inspiratie. Neem eens een andere weg naar school of je werk. Probeer een keer die andere yogales of -leraar. Of stap uit de routine in je gezinsleven. Zoals ik laatst wakker werd op zondagmorgen en besloot mee te tekenen met de kinderen in plaats van ernaast met mijn laptop open te zitten. Of aan het eind van de dag nog even ging wandelen met Dex. Zo langzaam mogelijk. Met aandacht voor dat ene lieveheersbeestje en het mooie hek wat er voor een oprit stond. Dat brengt meer dan je denkt. Je kan het ook verder uit het dagelijkse zoeken. Wat minder voor de hand liggend. Laatst hebben Xander en ik een week lang ergens op de dag onze handen op elkaars hart gelegd en elkaar lang in de ogen gekeken. Echt gekeken. Met het leven dat wij leiden is het makkelijk om elkaar uit het oog te verliezen. Deze week maakte dat we elkaar (weer) zagen. Het hart open, de connectie verankerd. Wat zoiets brengt, is onbeschrijflijk. Zo kunnen kleine aanpassingen, grootse veranderingen teweeg brengen. In je leven, je relatie, je werk… Het gaat weer stromen. Het brengt dat beetje sparkle terug wat we in deze maatschappij zo nodig hebben. De juiste richting. Voor mij geldt: in de kleinste verandering schuilt grote kracht. Just move!